Twoje punkty R
Zamknij [X]
Przykładowa wiadomość ...

FAO: rekordowe spadki cen żywności na świecie

K.B. 12:12 3 kwietnia 2020
Pandemia koronawirusa wywołała gwałtowne zmiany na rynkach finansowych. Cały świat odczuł jej skutki, m.in. dzięki niższym cenom żywności.

To wynik spadku popytu wywołany koronawirusem i załamanie się cen ropy. Największe spadku odnotowały ceny cukru i oleju roślinnego. Indeks ten uwzględnia też ceny produktów mlecznych, zbóż i mięsa. Jak napisał na Twitterze ekspert ekonomiczny FAO Abdolreza Abbassian, spadki cen zależą od czynników popytowych. Na nie z kolei wpływają pogarszające się perspektywy gospodarcze – stwierdził ekspert.

Zdaniem FAO w największym stopniu spadły ceny cukru – o ponad 19 procent. Zdaniem ekspertów stoi za tym wywołany koronawirusem spadek popytu, jak również redukcja zapotrzebowania ze strony producentów etanolu, którym jest teraz trudniej konkurować z dostawcami produktów naftowych. Bessa na rynku ropy przyczyniła się także do potanienia o 12 procent olejów roślinnych.

 

Źródło: PAP, Radio Zet

Wczytuję ocenę...


W PUNKT - Ardanowski: Żywności w Polsce nie zabraknie! Rozpłochowski: Opozycja straszy śmiercią
Wczytuję komentarze...
Najnowsze